Obsmrtna Doula

Deli z prijatelji

‘IZBERIMO V SMRTI,  TISTO KAR CENIMO V ŽIVLJENJU’

Si tudi vi želite, da bo vaš proces umiranja dostojen, priseben in zavesten in da bo vaš odhod iz tega zemeljskega sveta po meri vaših hrepenenj? Si želite ob sebi imeti nekoga, ki vas bo brezpogojno poslušal in srčno spremljal ter omogočal da bo vaša izkušnja umiranja in smrti, čim bolj izpolnjujoča, doživeta in ohrabrujoča

Kot Obsmrtna Doula, Last Aid inštruktorica, izvajalka bioenergetskih terapij in kompostnih krogov žalovanja ter obredov prehoda,  vam nudim podporo pred, med in po smrti in vam in vsem vašim ljubljenim omogočim globoko in manj boleče življenjski proces ob koncu življenja.

KDO JE OBSMRTNA DOULA?

Ime ‘ThanaDoula’ izhaja iz grške besede ‘thanatos’, ki pomeni smrt in ‘doula’, ki pomeni   ‘ženska ki služi’, vednar se  v zadnjih desetletjih naziv Doula  uporablja za osebe obeh spolov, ki nudijo podporo in udobje ljudem med nosečnostjo in tistim, ki umirajo in izpolnjujejo to pomembno in častno nemedicinsko vlogo.

Obsmrtne Doula na podoben način, kot porodne Doule ob rojstvu otroka, ki pomagajo duši ob rojstvu v človeški svet in procesom rojevanja,  na koncu življenja spremljajo umirajočega in njegovo družino ter jim nudijo oporo pri popotovanju skozi celoten proces ob koncu življenja.

Obsmrtne Doule sodelujejo z klienti in njegovim bližnjim/družinskim članom, ki jim umiranje predstavlja globoko življenjsko izkušnjo, da  se ti soočajo z terminalno boleznijo oz diagnozo in ostanejo pri tej osebi in njihovi družini do smrti in  naprej v času žalovanja. Vloga Doule se razlikuje od vloge medicinskega negovalca, saj Obsmrtna Doula nudi široko paleto storitev,odvisno od potrebe vsakega posameznika in tako skrbijo za telesno, čustveno, duhovno in energijsko ravnovesje.

Celotno življenje, vključno s smrtjo  ima veliko faz in prehodov. Če se nekdo sprehaja ob nas, nudi oporo, nas srčno in brezpogojno posluša, nam nudi informacije, ki podpirajo naše lastne odločitve in želje je prednost in razlika v kvaliteti doživljanja tega pomembnega časa ogromna.

KAJ POČNE OBSMRTNA DOULA IN KAKO MI LAHKO POMAGA?

Ob koncu življenja Obsrmtna Doula prinaša in vrača energijo srca v proces umiranja in skrbi za umirajočega; ponuja podporo, prisotnost, pogovor,uteho, brezpogojno sprejemanje,  izbiro in informacije, ki omogočajo človeku,da se odloči o svoji izkušnji smrti in procesu umiranja v skladu z svojimi najitimnejšimi željami, potrebami, prepričanji in nazori. Ustvarja varen prostor v katerem se umirajoči lahko lažje sooča z svojo minljivostjo in pripravo na smrt na način po katerem hrepeni njegova duša.

*Osmrtna Doula je spremljevalka umirajočega, ki nudu sočutno nemedicinsko, brezpogojno čustveno, telesno in duhovno podporo.

*Nudi prisotnost, pogovor, sočutje, uteho ter nepreklicno profesionalno zaupnost in zasebnost

*Na Vašo željo izvaja bioenergijsko podporo za naravno lajšanje različnih stranskih učinkov zdravil in medicinskih posegov (kemoterapija, obsevanja…) bolečine, zmanjšanje tegob kot so nespečnost, razdražljivost, tesnoba, strah, depresija itd.

*Promovira in zastopa želje umirajočega v družini, zdravstvenih ustanovah, nudi spremljavo in asistenco za čimbolj kvalitetno življenje (skupno planiranje želja glede oskrbovanja, obiskov prijateljev, urejanja okolja itd), ki je v skladu z sistemom prepričanj in vrednot umirajočega (etični, kulturni, verski/duhovni)

*Koordinira in informira umirajočega o njegovih številnih izbirah in nudi pomoč pri sestavi načrta umiranja (lokacija umiranja, poslednje želje, slovo, memoriali/rituali, pogreb, sedmina itd) ter asistira pri vzdrževanju intimnega

*Vodi in spremlja umirajočega ob njegovem delu pri izvedbi in zapisu življenjske zapuščine in refleksije (izražanje skozi umetnost, pripovedovanje zgodb in modrosti) ter pri izvedbi dostojanstvene terapije, kot dar zapuščine družini, prijateljem, potomcem…

*Spodbuja klientovo družino in prijatelje, da delujejo v njihovi coni udobja pri skrbi za umirajočega oz nudi pomoč, ko potrebujejo počitek in čas zase

*Na željo ponudi svojo prisotnost v času žalovanja

*Zaupa in podpira modrost, da vsak zase odkrije in se odloči za pot, ki je najboljša za njega oz njo

*Pomaga soustvarjati okolje miru in sproščenosti tudi v času kaosa in intenzitete, deluje kot blažilec intenzivnosti procesa umiranja in smrti

*Nudi vodene vizualizacije, meditacije, dihalne tehnike in sprostitvene vaje

*Nudi dostop do podpornih storitev in drugih virov, ki jih umirajoči morda potrebuje in želi

 

POVEZAVE IN ZAKLADNICA ZNANJA:

POGREBNE STORITVE MONUMENTUM

Naslovna stran